sterowanie przez timer

Zaczęty przez bartekl14, Luty 05, 2025, 08:43:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

bartekl14

Mam problem ze sterowaniem wyjściami w EXP-LIGHT16-RN przez timer astronomiczny. Ustawiłem w managerze załączanie/wyłączanie wyjść i przeważnie ta funkcja działa ale zdarza się że nie załączy lub nie wyłączy wyjścia pomimo tego że w dzienniku zdarzeń zapisuje się informacja o wykonanym załączeniu/wyłączeniu wyjścia. Aktualizacje NeoGSM-IP-64 i paneli były zrobione pod koniec 2024, czy EXP-LIGHT16-RN też się aktualizuje? Co może być nie tak?

robertm

A jaka jest wersyfikacja, że wyjście się nie załączyło/wyłączyło ?

bartekl14

tak, wyjście się nie załączyło/wyłączyło.

robertm

Pytam czy na pewno się nie załączyło wyjście - czy nie załączył się element wykonawczy ? Jak to jest weryfikowane ?

bartekl14

Rano timer wyzwala wyłączenie wyjścia O36 a w efekcie nie ma żadnej reakcji na żarówce - czyli co ja widzę - że światło nadal jest włączone a w logach zdarzeń mam zapis "Wyłączenie wyjścia timer O36"
Wieczorem - nie zostaje załączone oświetlenie, analogicznie jak z wyłączeniem.

robertm

Czy wyjście w konfiguracji jest załączane tylko i wyłącznie przez timer ? czy są jakieś inne warunki ?

Elementem wykonawczym jak się domyślam jest przekaźnik - jak jest podłączony ?
A czy światło to jest sterowane tylko i wyłączenie przez to wyjście i przekaźnik, czy jest jakiś dodatkowy przełącznik ?

bartekl14

Elementem wykonawczym jest sterownik oświetlenia EXP-LIGHT16-RN i tylko jest sterowane z przycisku lub z timera. Mam 3 wyjścia tak ustawione I na wszystkich jest tak samo.

robertm

Proszę o przesłanie pliku z konfiguracją centrali i pliku z pamięcią zdarzeń serwis@ropam.com.pl.

JakubH

Jeżeli wyjście nie nie zawsze się załącza lub wyłącza można stworzyć dla niego logikę która pozwoli lepiej go kontrolować. Poniżej przykład stworzony w programie "Diagram editor".