Sterowanie wyjsciem z logic procesor i aplikacji

Zaczęty przez Tomasz Masłowski, Luty 06, 2025, 14:38:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tomasz Masłowski

Dzień dobry.
Wyjście O 10 struje wentylatorem łazienkowym, wyjście O 11 otwiera przepustnicę kanału wentylacyjnego (czas 10 s), a wyjście O 12 ją zamyka (czas 10 s). Diagram logiki który wkleiłem poniżej realizuje scenariusz: załączenie wentylatora (O 10) z aplikacji powoduje również otwarcie przepustnicy, wyłączenie wentylatora automatycznie zamyka przepustnicę. Wszystko działa, ale chciał bym mieć również możliwość otwierania i zamykania przepustnicy z aplikacji bez włączania wentylatora. W aplikacji mam aktywne O 11 i O 12, w momencie załączania i wyłączania wentylatora zmieniają stan, ale "ręcznie" nie mogę ich wysterować. Jak ustawić możliwość zmiany stanu wyjścia ( czas 10s) z logiki i aplikacji?

robertm

Nie można tych wyjść wysterować z aplikacji, ponieważ skrypt zmienia ich stan w kilka milisekund na taki jak jest ustawione w diagramie.

Należy w takim przypadku operować na zboczach narastającym i opadającym i w logice dodać warunek załączenia z aplikacji, lub użyć bloczku dedykowanego do sterowania z wielu źródeł: LSW