Alarm MGSM 2.0PC, przestał wysyłać SMS-y.

Zaczęty przez Andrzej Boruta, Czerwiec 09, 2025, 13:55:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Andrzej Boruta

Witam Forumowiczów, to mój pierwszy post.
Jak w temacie. Zmieniłem następnie operatora z Play na Plus GSM i jest to samo, (wysłałem zmianę nr operatora tylko nie wiem czy ta komenda dotarła.
Centralka wysyła Clipy regularnie co 8 godz., jednak nie przyjmuje i nie wysyła SMS-ów z danymi. Dostaję potwierdzenie doręczenia wysłanego SMS-a, bez odpowiedzi. Próbowałem połączyć się po RS232-USB ale COM jest ciągle zamknięty (Acer z Win XP). Kiedyś musiałem jakąś komendą otwierać COM. Było to dawno i nie pamiętam jak to zrobić. Czy znajdę tu na forum pomoc w tej sprawie?

robertm

Najlepiej połączyć się programem PartnerGSM z urządzeniem. Proszę uruchomić program jako administrator (prawy przycisk myszy - uruchom jako administrator).
Następnie menu: Moduł -> Otwarcie portu COM  - w tym momencie należy wcisnąć na krótko przycisk PR na module.

Andrzej Boruta

Dziękuję za odpowiedź. Tak robię, cały czas wyświetla otwieranie portu i się strzałka kręci. Potem komunikat "nie udało się połączyć z urządzeniem", sprawdź podłączenie ...

robertm

Proszę sprawdzić w menadżerze urządzeń czy kabel do programowania jest poprawnie wykrywany i na jakim porcie.
Dział : Porty (COM i LPT) -> USB Serial Port (COMxx) 
xx - to numer portu
Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy i wybraniu właściwości - można sprawdzić producenta i dostawce sterowników.

Andrzej Boruta

Mam żółty znak z wykrzyknikiem, przy tym adapterze RS232 - USB jak kliknę to się nie otwiera, jedynie w właściwościach pokazuje błąd urządzenia

robertm

W takim razie jest problem fizycznie z kablem lub ze sterownikami.
Proszę pobrać i zainstalować sterowniki.
Jeżeli to nasz produkt to : https://ropam.com.pl/wsparcie/usb-mgsm-2/