Problem w czujnikiem temperatury

Zaczęty przez miruk, Grudzień 26, 2017, 22:10:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

stopi

Cytat: miruk w Grudzień 01, 2018, 18:24:22
Jak byk masz napisane wyżej jakie mają być czujniki a ty swoje ... szkoda słów.
Przyznaję się, mam problem ze zrozumieniem słowa pisanego :)
Już odesłałem,  teraz zamówiłem prawidłowe , chyba...

Electro-Guard

Faktycznie musi być coś nie tak z tymi czujnikami, ponieważ jest nas (szczęśliwców) coraz więcej.
Mam ten sam problem tyle, że u mnie SMS o awarii wysyłany był już nawet co kilka minut. Mam 2x TSR-1 (z czego jeden przedłużany) i 1x TSR-2.
Myślałem, że moja sytuacja wynika z ciągłej zabawa i przeróbek warsztatowych, ale w zasadzie samych czujników nie dotykałem, ten przedłużany jest od samego początku bez zmian (3-4 lata), połączenie zamknięte w puszcze, przewody pod zaciskami.
Komunikaty o awarii były losowe ze wszystkich. Dopiero odpięcie jednego TSR-1 zmniejszyło ilość awarii do bardzo rzadkich, ale ciągle się pojawiają.  >:(
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

glider33

A może w końcu serwis ROPAM by się wypowiedział na temat problemów z czujnikami temperatury ?

RobertH

W tym poście są już wszystkie odpowiedzi np.
Cytat: RobertH w Marzec 27, 2018, 10:53:26
Czujnik TSR-x można sprawdzić podłączając na oryginalnym przewodzie do centrali.
To wyjaśni temat, czy czujnik czy:  okablowanie, połączenia, zakłócenia.

Temat utraty połączeń to duża rezystancja połączeń nieprawidłowe przewody, zakłócenia na magistrali, zasilaniu czujników +VT.

Do środowiska z zakłóceniami proponuję ekranowany F/UTP z ekranem (ekran podłączony w centrali do PE lub GND.
(z praktyki to pomaga np. fermy hodowlane, odległości 30m).

A w naszych czujnikach oprócz przetwornika są filtry i zabezpieczenia toru zasilania i danych więc na pewno 'goły' przetwornik jest bardziej podatny na zakłocenia.

Electro-Guard

W moim przypadku podłączenie czujnika na fabrycznym przewodzie byłoby kłopotliwe, ponieważ sonda jest wystawiona na zewnątrz i zamurowana, ale możliwe będzie podmiana przewodu na ekranowany bo faktycznie jest UTP.
Dam znać za kilka dni czy rozwiązanie pomaga.
Obecnie mam komunikat średnio 2x dziennie.
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

Electro-Guard

...no i pupa

wymieniłem przewód UTP na ekranowany, ekran podpiąłem do PE, połączenie przedłużenia według zaleceń, długość ok 5m;
a awaria czujnika jak była tak jest...
Czyli w moim przypadku to nie to.
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

RobertH

Inee opcje to uszkodzony przetwornik, zimny lut przewód-płytka, element na płytce : to wszystko jest w tulejce,
lub
uszkodzony tor zasilania lub danych na module.

Jak juz pisalem najprościej sprawdzic czujnik / modul podłączania czujnik bezposrednio (jezeli inna sztuka to sprawdzimy moduł wiec drogą eliminacji zostanie tsr...)

Electro-Guard

Ja już sobie odpuszczę ten czujnik bo: po pierwsze jest zatynkowany, po drugie i tak przekłamywał ponieważ umieściłem go na południowej ścianie i po trzecie nie jest to inwestycja w tysiące.
Dołączyłem do wątku bardziej w celach statystycznych.
Jak będę miał okazję (wolną optimę) to podłączę go bezpośrednio, bo w tej chwili rozpinać cały system żeby podłączyć na fabrycznym przewodzie nie wchodzi w grę.
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

Zibitrend

Witam. Odświeżę temat...
Problem z czujnikiem temp. TSR-2. Centrala - zestaw NeoLTE-IP-SET,NeoLTE-IP/O-R3P/PSR-ECO-2012/AT-GSM
Czujnik wskazuje temperaturę, tylko wtedy, gdy brak jest zasilania AC, czyli działa na akumulatorze. Przy powrocie zasilania 230v, czujnik pokazuje awarię... Problem z czujnikiem był od samego początku po podłączeniu. Sprawdzone wszystkie połączenia - podpięty zgodnie z instrukcją na przewodzie UTP o długości ok 2 m. Zostawiony podłączony do centrali wskazujący awarię. Zdziwienie, gdy zabrakło zasilania 230v - nagle działa. Akcja powtarza się za każdym razem, gdy padnie zasilanie.
Proszę o podpowiedź

RobertH

Wygląda jakby zasilacz wprowadzał zakłócenia - temat raczej do sprawdzenia w naszym serwisie, filtry wyjściowe, tętnienia itd.
Jak jest obciążony zasilacz ? jaki jest pobór prądu?
Jak jest podłączone zasilanie 230V? Czy gdzieś jest podłączone PE?

Zibitrend

Trudno mi odpowiedzieć na pytania ze względu na dużą odległość od obiektu, na którym zainstalowałem alarm...
Obiekt nie ma zasilania z sieci - tylko i wyłącznie panele fotowoltaiczne w układzie off grid, więc PE z falownika sprowadzone do ziemi.
Pobór prądu? W systemie są cztery czujki PIR i ten czujnik temperatury oraz klawiaturaTPR-4 i sygnalizator świetlno-sygnałowy.
Czy te informacje coś podpowiedzą?

RobertH

Cytat: Zibitrend w Listopad 11, 2024, 13:14:24dziwienie, gdy zabrakło zasilania 230v - nagle działa. Akcja powtarza się za każdym razem, gdy padnie zasilanie.
Teraz się trochę wyjaśnia, więc jeszcze co oznacza 'zabrakło zasilania230V' ? całe zasilanie budynku czy obwód centrali ?
Jeżeli po wyłączeniu 230V TYLKO dla centrali nadal jest błąd komunikacji to zakłócenia są przez instalacje elektryczną, przewody itd.
A jeżeli jest dobrze to zakłócenia są przewodowe przez zasilacz - można szukać w zasilaczu, zastosować dodatkowy fitr itd.