Sterowanie oświetleniem z czujników ruchu

Zaczęty przez bartekl14, Listopad 19, 2023, 21:06:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

bartekl14

Witam
proszę o pomoc jak skonfigurować skrypt, tak aby oświetlenie załączało się z czujnika ruchu na określony czas z uwzględnieniem timera 1 oraz druga opcja z przycisku bez limitu czasu i niezależnie od czujnika ruchu.
Częściowo udało mi się to zrealizować ale w obecnej postaci czujnik ruchu wyłącza światło za każdym razem, nawet wtedy gdy światło włączę z przycisku. Jeśli na przekaźniku ustawię czas załączenia to również ten czas jest odliczany jak włączę przyciskiem.
posiadam centralę neogsmIp64 wraz z Exp-light-16

int E1;
int I3;
int O13;
int R1;
main()
{
while(1){
I3=geti(3);
O13=geto(13);
R1=lsw(0,O13,I3,0,E1,0,1);
E1=edge(0,0,I3);
seto(13,R1);
};
};

bartekl14

Yaaro

Dołączam się do prośby kolegi. W temacie skryptów jestem przedszkolakiem a mam podobna sytuację.

robertm

Z czujki ma włączać się na zadany czas a z przycisku, paneli i aplikacji, aż do wyłączenia .
Propozycja w załączniku.

Przycisk do sterowania podłączony do wejścia musi być impulsowy żeby była możliwość sterowania światłem również z paneli dotykowych i aplikacji.

Numeracja wejść/wyjść oczywiście do zmiany w zależności od potrzeb

bartekl14

Cytat: robertm w Grudzień 16, 2024, 11:23:54Z czujki ma włączać się na zadany czas a z przycisku, paneli i aplikacji, aż do wyłączenia .
Propozycja w załączniku.

Przycisk do sterowania podłączony do wejścia musi być impulsowy żeby była możliwość sterowania światłem również z paneli dotykowych i aplikacji.

Numeracja wejść/wyjść oczywiście do zmiany w zależności od potrzeb

Bardzo dziękuję za skrypt. Wprowadziłem go do centrali i ogólnie to działa, tylko jest pewien problem. W trakcie gdy czujnik ruchu wykrywa ruch ciągły to światło świeci się przez zadany czas na timerze i gaśnie pomimo tego że nadal trwa ruch. Aby światło załączyło się ponownie potrzebna jest przerwa w ruchu, czyli trzeba poczekać w bezruchu do momentu aż czujka zgaśnie i dopiero wtedy ponownie się poruszyć. Proszę jeszcze o pomoc jak to rozwiązać.

robertm

Proponuje dodać warunek odliczana czasu do wyłączenia - od zbocza opadającego (wyłączenia) sygnału z czujki.

Yaaro

U mnie sytuacja wygląda identycznie. Naruszenie czujki ruchu powoduje włączenie światła i wyłączenie po odliczeniu  czasu R2, wstawienie bloczka zbocza opadającego nie pomaga.

robertm

Na timerze TOFD będzie lepiej.
Dodatkowo za pomocą stetr R2 wprowadziłem ograniczenie ze światło (O1) wyłącza się po zadanym czasie od końca działania czujki ruchu (I1) tylko jeżeli wcześniej zostało załączone po przez tą czujkę.

Yaaro

Sprawdzone, działa. Serdeczne podziękowania Panie Robercie za wsparcie i poświęcony czas.

bartekl14