Brak i powrót zasilania kilkanaście razy na dobę

Zaczęty przez seba_m_, Wrzesień 16, 2024, 08:34:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

seba_m_

Dzień dobry.
Posiadam system alarmowy zakupiony w marcu 2022 roku. Nazwa systemu Ropam NeoGsm-IP wersja v2.4. W ostatnim czasie dostaję dziennie kilkadziesiąt powiadomień sms "Brak zasilania" po kilku minutach "Powrót zasilania" i tak przez cały dzień. Zasilanie na zasilaczu podczas komunikatu o braku zasilania występuje około 13.51. Po otrzymaniu komunikatu "brak zasilania" cały system działa poprawnie, testowane na odłączonym akumulatorze. Proszę o informację gdzie szukać usterki?
Pozdrawiam

Nie można wyświetlić tego załącznika.

Nie można wyświetlić tego załącznika.

RobertH

W pierwszej kolejności sprawdzić zasilacz (użyć woltomierza DC).
Na wyjściu 'ACok' ma być 'GND' gdy jest zasilanie 230VAC.

seba_m_

Wartość napięcia między ACok a +V wynosi 7.56V, czyli na ACok występuje masa GND

RobertH

Zasilacz do sprawdzenia i ewentualnej naprawy w naszym serwisie.
Jakby była masa to by było +V (-0,5V).

seba_m_

Wymiana zasilacza na nowy rozwiązała problem. Czy Państwa zasilacze ulegają uszkodzeniu po dwóch latach użytkowania? Moze należało by przeprojektować urządzenie bo widziałem już kilka tematów na tym forum, dokładnie z tą samą usterką oraz w sieci, poza tym forum, też jest kilka zapytań o dokładnie tę usterkę. Gdzie można wysłać uszkodzony zasilacz? Jakie będą orientacyjne koszty naprawy?

brzanek

Witam mam identyczny problem. Jak dokładnie sprawdzić czy mój zasilacz jest do wymiany? Mam sprawdzić miernikiem ile jest V na stykach ACok - +V? Ile powinno być? Czy mam to zrobić po podłączeniu prądu czy na samym akumulatorku?

brzanek

Na stykach ACok - +V mam 8,67v
A na AUX - GND mam 13,6