Centrala NeoGSM-IP gubi swój ID po restarcie

Zaczęty przez p_lider, Październik 11, 2024, 07:56:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

p_lider

Witam wszystkich,
zauważyłem, że co jakiś czas jak zrestartuję swoją centralkę NeoGSM-IP, to później nie może się ona połączyć z serwerem RopamBridge pomimo działającego połączenia WiFi i działającego dostępu do internetu.

Przyczyną takiego stanu rzeczy okazuje się to, że po restarcie czasem "gubi" ona swój identyfikator (ten numer ID z nalepki). Muszę wtedy się do niej podłączyć przez kabel USB (nie ma możliwości podłączenia się wtedy do niej przez sieć) i wpisać jej identyfikator na nowo, co naprawia problem z połączeniem do serwera RopamBridge.

Czy ktoś może wie, jaka jest przyczyna tego, że centralka co jakiś czas (nie zawsze) po restarcie gubi swój numer ID?

robertm

Zalecam aktualizacje do najnowszej wersji oprogramowania centrali. Obecnie V3.4

p_lider

Dziękuję za informację,
faktycznie jest nowa wersja oprogramowania. Miałem do tej pory 3.0 i nie aktualizowałem, gdyż na stronie Ropam nadal jest napisane w sekcji "do pobrania", że najnowsza to wersja 3.0. Ale jak ściągnąłem plik, to w środku była wersja 3.4, więc zaktualizowałem i mam nadzieję, że problemy znikną.

Sugeruję zaktualizować sekcję "do pobrania" dla NeoGSM-IP, gdyż cały czas widnieje tam informacja, że najnowsza wersja to 3.0, co jak widać nie jest już prawdą.

robertm

Oczywiście poprawimy to.  Zachęcam również do pobierania aktualnych wersji firmware bezpośrednio programem NeoGSMIPUpdate.