kilka pytań dotyczących centrali neogdm-ip-64

Zaczęty przez Mimix, Kwiecień 02, 2020, 20:59:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mimix

A widzisz zapominałem o tym  :-[

zająłem się ustawianiem i programowaniem automatycznych rożnych udziwnień
i tak mnie to wciągnęło   ;)

a przy okazji kilka błędów znalazłem

następny błąd

ustawienie - ekran aplikacji mobilnej - można wybrać  6x4
jednak już w samej aplikacji mobilnej nie ma takiego układu siatki i wszystko się rozjeżdża

jaqb76

Cytat: RobertH w Kwiecień 15, 2020, 20:50:48
Cytat: jaqb76 w Kwiecień 15, 2020, 20:25:29

- jeśli chodzi o wejścia to tego nie wiedziałem - chodziło mi właśnie o możliwość rozróżnienia - min otwarcie/zamknięcie bramy lub okna na poddaszu. Mail'e z czujki PIR takiej opcji nie brałem pod uwagę bo zasypałaby mnie ilość maili
- połączenie serwisowe jest generowane poprzez panel
- no właśnie  oficjalnie nie ma - Tomasz napisał taką implementację ale najlepiej jakby była ona otwarta - użytkownik na tym forum g3. Info o tym jest na forum -http://forum.ropam.com.pl/index.php?topic=435.msg3967#msg3967

* powiadomienia dla wejść ZWYKŁE to np. wygenerowanie sterowania wyjścia np. przekaźnik czasowy OneShot lub nawet proste przypisanie Ox=Ix (w zakładce wyjście), przykład mogę wgrać jako zrzut...

* zdalne połączenie serwisowe: centrala nie może być w czuwaniu ani alarmie (żadna strefa)...

* w NeoGSM-IP-64 jest ModbusTCP to nie jest HomeAssistant ale w większości przypadku wystarcza, do HA pewnie dojdziemy ale to temat przyszłości...
https://ropam.com.pl/product/modbus-tcp-ip/
Witaj,

Dzięki za informację - dzięki temu już spiąłem HomeAssistant z centralą właśnie poprzez ModBus.
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko jednej rzeczy - uzbrojenie/rozbrojenie centrali także po ModBus.W dokumentacji nie znalazłem takiej opcji. Czy jest to możliwe ? lub czy będzie możliwe w przyszłości ?

Co do zdalnego programowania to centrala nie jest  w czuwaniu/alarmie (żadna strefa) a połączenia nie można zrealizwoać :(.

Pozdr,
Jaqb

K@mil

Hmmm nie wiem czemu w ogóle centrala nie odpowiada mi na aktualizację SMS.
Komenda działała, bo 8 kwietnia sprawdzałem wersję.
Po wysłaniu SMS z hasło + update w ogóle nie odpowiada. Próbowałem 3 razy :)
www.AudioBas.pl - Instalacje audio-video :)

wojtek06061989

Cytat: Mimix w Kwiecień 16, 2020, 08:12:14
A widzisz zapominałem o tym  :-[

zająłem się ustawianiem i programowaniem automatycznych rożnych udziwnień
i tak mnie to wciągnęło   ;)

a przy okazji kilka błędów znalazłem

następny błąd

ustawienie - ekran aplikacji mobilnej - można wybrać  6x4
jednak już w samej aplikacji mobilnej nie ma takiego układu siatki i wszystko się rozjeżdża

To jak byś miał chwilę sprawdź proszę i daj znać

wojtek06061989

Cytat: jaqb76 w Kwiecień 16, 2020, 09:02:56
Cytat: RobertH w Kwiecień 15, 2020, 20:50:48
Cytat: jaqb76 w Kwiecień 15, 2020, 20:25:29

- jeśli chodzi o wejścia to tego nie wiedziałem - chodziło mi właśnie o możliwość rozróżnienia - min otwarcie/zamknięcie bramy lub okna na poddaszu. Mail'e z czujki PIR takiej opcji nie brałem pod uwagę bo zasypałaby mnie ilość maili
- połączenie serwisowe jest generowane poprzez panel
- no właśnie  oficjalnie nie ma - Tomasz napisał taką implementację ale najlepiej jakby była ona otwarta - użytkownik na tym forum g3. Info o tym jest na forum -http://forum.ropam.com.pl/index.php?topic=435.msg3967#msg3967

* powiadomienia dla wejść ZWYKŁE to np. wygenerowanie sterowania wyjścia np. przekaźnik czasowy OneShot lub nawet proste przypisanie Ox=Ix (w zakładce wyjście), przykład mogę wgrać jako zrzut...

* zdalne połączenie serwisowe: centrala nie może być w czuwaniu ani alarmie (żadna strefa)...

* w NeoGSM-IP-64 jest ModbusTCP to nie jest HomeAssistant ale w większości przypadku wystarcza, do HA pewnie dojdziemy ale to temat przyszłości...
https://ropam.com.pl/product/modbus-tcp-ip/
Witaj,

Dzięki za informację - dzięki temu już spiąłem HomeAssistant z centralą właśnie poprzez ModBus.
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko jednej rzeczy - uzbrojenie/rozbrojenie centrali także po ModBus.W dokumentacji nie znalazłem takiej opcji. Czy jest to możliwe ? lub czy będzie możliwe w przyszłości ?

Co do zdalnego programowania to centrala nie jest  w czuwaniu/alarmie (żadna strefa) a połączenia nie można zrealizwoać :(.

Pozdr,
Jaqb

Hmm wygląda na to że u mnie też jest problem, centrala zwraca sms "błąd połączenia z serwerem" mowa o neogsm-ip-64

RobertH

Co do połączenia to chętnie zobaczę konfiguracje i pamięć zdarzeń (bez wrażliwych danych):
serwis@ropam.com.pl

A co do sterowania czuwaniem przez ModBus to należy sterować wyjściem i to wyjście przepisać logicznie na wejście typu zał/wył czuwanie.
(wyjście i wejście dowolne nawet nie sprzętowe).
strona 4-5:
https://ropam.com.pl/wp-content/uploads/2019/09/an_neogsmip64_modbus_tcpip.pdf

ModBus to UDP i takich rejestrów nie będzie a sterowanie wyjściami zna tylko integrator.
Oczywiście to w zabezpieczonej sieci LAN TYLKO lub VPN !!!

wojtek06061989

Cytat: RobertH w Kwiecień 16, 2020, 19:37:26
Co do połączenia to chętnie zobaczę konfiguracje i pamięć zdarzeń (bez wrażliwych danych):
serwis@ropam.com.pl

Nie ma problemu wysyłam konfigurację i logi, z ciekawości sprawdziłem na 2 centralach neogdm-ip (32) i tam działa bez problemu

Mimix

Cytat: wojtek06061989 w Kwiecień 16, 2020, 12:57:06
Cytat: Mimix w Kwiecień 16, 2020, 08:12:14

To jak byś miał chwilę sprawdź proszę i daj znać

działa OK
na jednym panelu mam ustawione  cicha syg. awarii i ten milczy a  na drugim mam cichą syg. awarii wyłączoną i ten piszczy

wojtek06061989

I symulowałeś awarię "Brak Internetu" czy jakąś inną? bo dla innych awarii prawdopodobnie jest ok, tylko przy braku Internetu jest ten problem

Mimix

TAK  - wyłączyłem router

wpierw nic nie piszczało nigdzie - dziwne
ale miałem odznaczane - sygnalizacja awarii - brak lan, brak internetu

jak to ustawiłam to jeden TPR piszczy a drugi milczy

wojtek06061989

To nie kumam czemu u mnie to nie działa.... muszę czekać na changelog wersji 1.5 bo w 1.4 nie działało na pewno miałem potwierdzenie serwisu.
Ostatnie pytanie jaki masz firmware w TPR-4? może to ma też znaczenie ja mamn 3.3
Dzięki

Mimix

tez mam 3.3
dużo błędów jest w oprogramowaniu centrali jak i aplikacji manager

najgorsze ze co jakiś czas przy zmienianiu ustawień mam nieoczekiwaną zmianę IP centrali  - bierze sobie adres z DHCP

poza tym mam problem z ustawieniem tego samego co mam na panelach  na aplikacji ropamNeo
o ile na panelach widzę wszytko poprawnie to na RopmaNeo już nie - nie pokazuje prawidłowo
stanów niektórych  wejść, poza tym   wygląd - trochę mało spójny - inna siatka w programie manager a inna już w ropamNeo
szkoda że nie można - a może można - samemu  utworzyć sobie ikonki do wyświetlania na TPR i RN

wojtek06061989

Cytat: Mimix w Kwiecień 17, 2020, 21:41:36

najgorsze ze co jakiś czas przy zmienianiu ustawień mam nieoczekiwaną zmianę IP centrali  - bierze sobie adres z DHCP

Hmm ustaw sobie rezerwację adresu IP dla MAC centrali na routerze

Cytat
poza tym mam problem z ustawieniem tego samego co mam na panelach  na aplikacji ropamNeo
o ile na panelach widzę wszytko poprawnie to na RopmaNeo już nie - nie pokazuje prawidłowo
stanów niektórych  wejść, poza tym   wygląd - trochę mało spójny - inna siatka w programie manager a inna już w ropamNeo
szkoda że nie można - a może można - samemu  utworzyć sobie ikonki do wyświetlania na TPR i RN

Ja akurat nie miałem tego typu problemów, ale być może nie mam bliźniaczych ustawień i konfiguracji, co do ikon to chyba nie  :o

Mimix

ustawie mac-IP , tylko mikrotik jeszcze siedzi w pudle a obecnie jakiś pseudo routerek z plusa mam

w sumie to nic wielkiego nie używam
poza wyświetlaniem info o stanie wejść - 3 x drzwi i brama garażowa ( to samo na aplikacji RN już nie działa tak samo - dopiero po 10 restartach centrali czasami się uda ze jest ok)

ciągłe łączenie się z centralą żeby coś ustawić i potem konieczne rozłączenie żeby podłączyć telefon - razem nie mogą być oba urządzenia podłączone - jest strasznie nie wygodne

chciałem mieć to samo ustawienie co na panelu i RN - jednak aktualizacja managera wprowadziła nowe ustawienia dla aplikacji na telefon, a na telefonie w wersji dostępniej jest to jeszcze nie możliwe.

chociaż teraz wpadłem że można  - mniej wygodnie ręcznie poustawiać chyba wszystko na telefonie?!

na razie zrobiłem tylko sterownie automatyczne brama garażowa i cyrkulacja,
kiedyś dojdzie jeszcze sterownie roletami i brama wjazdowa

wojtek06061989

Cytat: Mimix w Kwiecień 17, 2020, 22:26:09

chciałem mieć to samo ustawienie co na panelu i RN - jednak aktualizacja managera wprowadziła nowe ustawienia dla aplikacji na telefon, a na telefonie w wersji dostępniej jest to jeszcze nie możliwe.

Pewnie mówisz o nowych ikonkach? to prawda póki co nie można ich używać bo ani na panelach ani na aplikacji się nie wyświetlają  :( ale fajnie że dodano nowe, duży plus za to :)
Cytat
chociaż teraz wpadłem że można  - mniej wygodnie ręcznie poustawiać chyba wszystko na telefonie?!
Zgadza się można, wystarczy w managerze ustawić możliwość edycji ręcznej i dowolność na aplikacji  8)
Cytat
na razie zrobiłem tylko sterownie automatyczne brama garażowa i cyrkulacja,
kiedyś dojdzie jeszcze sterownie roletami i brama wjazdowa
Co do rolet to ja też z nimi czekam u siebie aż będzie system AIR i bezprzewodowe sterowniki, niestety instalacja elektryczna rolet nie była zrobiona w gwiazdę z rozdzielni i teraz trzeba czekać na AIR  ;D

Nie długo ma być sterownik Rolet na DIN łączony po ropamNet świetna sprawa jak jest instalacja w gwiazdę, będę od teraz na nowych instalacjach wdrażał